сряда, 7 март 2012 г.

Има начин да си плащаме парното индивидуално, но държавата не желае да го види*

07.03.2012 / 12:31 от: Стоил Стоилов
Преди 5-6 години попитах един директор в Министерството на енергетиката защо няма проекти за преработване на вертикалното разпределение на топлинната енергия в хоризонтално, което да има индивидуални търговски уреди топломери на всеки апартамент. Отговорът беше прям – ако го направя, ще ме застрелят.

От доста време се питам защо никой не повдига въпроса за преработване на вертикалните системи на парното в хоризонтални с търговски топломери на апартамент, а не на абонатна станция? България потроши маса пари да проучва дали може да се прави ток от минерални води, дали може да се топлим с конски лайна или горска шума и талаш, дали вятърните мелници ще сменят АЕЦ "Козлодуй". Похарчихме маса пари на японци, американци, холандци за какво ли не. Пари на тези данъкоплатци харчихме, на хора като нас. Какви ли не учени и недоучени експерти идваха в България. Но никога никой не обели дума за индивидуалното плащане на парното с индивидуални търговски уреди топломери за всеки апартамент. Сякаш това е ядрена физика за разбиране и от инженерна гледна точка е по-трудно от изпращане на човек в космоса.

Защо още продължава азиатското групово ограбване на хората?

Има ли омерта в медиите по този въпрос?

Защо сега ни баламосват с термокамерки, снимките от които ще отидат в коша за боклук още в прокуратурата, да не говорим за съда?

Какво като се криминализира кражбата на топлинна енергия, като доказаните пияни убийци на пътя не са в затвора. Там нямало места според зам. главния прокурор?

Ще има ли места за крадците на парно? И кой ще се стресне, ако с откраднатата топлина спести пари, за да се храни?

Коя пенсионирана женица ще има смелост да влезе в апартамента на крадеца на парно и да свидетелства?

Нека да смятаме – ако в България има 100 000 апартамента в етажни собствености. И в един 8-етажен вход има 30 апартамента, то в страната има 3330 входа. Ако допуснем, че само 2 обитатели на един вход крадат парно и това бъде доказано по безспорен начин, то съдът следва да осъди 6666 души! Ами в 12-етажните блокове само двама ли са?

При сегашното доверие в съдебната система предложението за криминализиране на кражбата на топло предизвиква само подигравателен смях. То е просто замазване на очите, за да продължи груповото крадене.

Хайде сега да смятаме пак – според Националния доклад за оценка на националната система за почтеност в България на "Прозрачност без граници" индексите по различните стълбове са отчайващо ниски. Най-високият е 61 от 100 възможни на Сметната палата. Другите са между 52 и 40 от 100 възможни. Най-ниските индекси са 40 на бизнеса и на антикорупционната агенция.

Хайде сега да си представим при тази степен на почтеност в България и при репутацията на съдебната система какво въздействие на кражбите на парно би имало т. н. криминализиране на кражбите на топло. В Българиа масово - над 70% от хората смятат, че е нормално да се дават подкупи. Тоест нивото на индивидуална почтеност е много ниско. Следователно предположението, че само двама от 30 обитатели на един вход крадат парно може да е много занижено предположение. Ами ако не са двама, а 40% , тоест 12 апартамента крадат парно от общо 30. Значи съдебната система трябва да обработи 39 900 потенциални престъпници, които крадат парно. И то само ако има безспорни доказателства и некадърни адвокати.

Тези мисли ме карат да мисля, че единственото спасение е индивидуалното отчитане на парното по апартаменти с възможност за 100% контролиране на потреблението от всеки абонат.

Има ли технически грамотни хора в България, които да кажат възможно ли e да се преработят тези системи, колко ще струва да се доведе парното до кран в апартамента и търговски уред за лично отчитане, както имаме лични водомери. Няма ли в България журналисти, които освен да държат микрофоните могат и да мислят. Сега маса хора си точат зъбите за 67 милиона лева за санирането. Именно сега държавната администация се готви да разпали нови войни по т. нар. етажни собствености. Тези дни по една телевизия (Bulgeria on air) служителка на МРРБ заяви, че сумата за самоучастието на хората в санирането ще се изчислява по идеални части без да се вземат под внимание разходи по сменените вече дограми, направената изолация и др. подобрения.

С този системен отказ на държавата да регулира отношенията и да ги направи индивидуални, а не групови, ние си оставаме едно първобитно азиатско общество. По тази логика утре някой ще започне да ни продава и тоалетната хартия групово. Като се има предвид каква разнородна маса от хора е натъпкана в панелните ни входове, застаряването и обедняването на обитателите, то да се очаква някаква солидарност, някаква саморегулация и не дай си боже въздействие върху крадците на топлина е наивно, нереалистично и непрофесионално.

Тези дни Прозрачност без граници оповести данните си за индекса на почтенност в България. Те са меко казано отчайващи. На този фон е крещяша нуждата плащането на парното да се индивидуализира и да се осигури контрол на потреблението от всеки потребител без никакво обвързване със съседи, етажна собственост и други подобни групожи форми на ограбване, които прилага топлофикация. Сега е времето някой по-смел журналист да започне да пита правилните въпроси и индивидуалното отчитане на парното с търговски уред на всеки апартамент да стане част от санирането на 750000 апартамента.

Тук не става въпрос за цена, разберето го. Нека стане по-скъпо, ако това е икономическата логика. Става въпрос за справедливост и свободата сам да решаваш какво да потребяваш и за какво да плащаш със собствените си пари.

Благодаря на всички, които се опитат да направят пубичен дебат по този въпрос.

*Заглавието е на ГЛАСОВЕ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар