неделя, 4 септември 2011 г.

Открито писмо до Мартин Димитров: „Прилича ли Ви ролята на гробар на СДС, г-н Димитров?!“



Случилото се тия дни в средите на СИНЯТА КОАЛИЦИЯ, имам предвид поведението на единия от основните партньори, който в решаващ момент се отказа от споразуменията и се сдружи с една тайфа политически трупове, наричани от мен „мутроседесариат„, предизвика, от една страна, буря от радост и ликуване в средите на ченгетата и на зложелателите, но, от друга страна, предизвика тъга и дори уплаха пред бъдещето сред „истинските седесари“, сред истинските, сред възторжените привърженици на синята идея, сред които принадлежи и моя милост.


Прочее, тази сутрин чета във Фейсбук следните показателни изявления:


Nina Gerova: Считайте членството ми в СДС за приключено! Сбогом – още съм твърде млада за да си цапам душата с корупцията на име Софиянски!


Тony stoinev: Напускам СДС… Повече не издържам… Край!!!


Сигурно има още такива изявления, всъщност има по повод на тия събития най-различни реакции; ликуващите сякаш са най-много; някой дори хвалят Мартин Димитров, ама така го хвалят, че той, горкият, се чувства още по-гадно заради подлостта, която стори; кажи ми какви са хвалещите те, за да ти кажа що именно си сторил; както и да е, нашенски работи, няма нищо за чудене. Но в тая връзка в един момент ми хрумна да напиша кратичко писъмце до Мартин Димитров; речено-сторено, аз съм такъв, че хрумне ли ми нещо, не мирясвам, докато не го направя; зодия „Овен“ съм; ето какво се получи в крайна сметка:


ОТКРИТО ПИСМО ДО ЛИДЕРА НА СДС МАРТИН ДИМИТРОВ


Г-н Димитров,


Тази сутрин, развълнуван заради случилите се през последните дни събития, сядам да Ви напиша едно писмо, за да Ви кажа нещо важно – по моя преценка. Да Ви кажа нещо, което трябва да Ви се каже открито, директно, право в лицето. Щото ако не се каже по тоя начин, рискуваме нещата да се размият и размажат, а това не бива да се прави.


Г-н Димитров, Вие сгафихте! Предприехте едно позорно и подло политическо действие: убихте крехкото отроче, даващо надежда на хилядите привърженици на синята идея, убихте СИНЯТА КОАЛИЦИЯ. Удушихте това отроче със собствените си ръце. Млад човек като Вас да стане, пък макар и политически, детеубиец е страшно. Представяте ли си колко е страшно това, г-н Димитров?


Аз добре си представям, положението Ви в СДС е сложно. Натискът върху Вас от страна на продажниците сигурно е бил колосален. За да останате на поста си Вие всъщност предпочетохте да си направите морално харакири. Вие вече сте политически труп, г-н Димитров. Щото след като се наредихте в една тайфа с такива политически трупове, мъртъвци и вампири като Бакърджиев, Софиянски, Бисеров и вся осталная, Вие просто нямаше как сам да не станете мъртвец; с каквито се събере човек, такъв става. Приятно пребиваване в отвъдното на българската политика Ви желая, г-н Димитров! Много жалко и печално е това, що сторихте. Съзнавате ли го поне малко?


Е, знам, сега Ви хвалят, тупат Ви по рамото, нищо чудно и да Ви цаливат в устата. Очаква се лично Негова Светлост Боко Борисов, щатен народен кумир на Республиката, да Ви поздрави за „достойната стъпка“. Някои медийни вещери вече предричат, че цялата „седесарска“ тайфа, с която се сдружихте – аз наричам тия хора мутроседесариат неслучайно! – ще бъде топло приветствана и приета от Боко като бъдещ правителствен партньор, а Вам било предложено министерско място в реконструирания кабинет след президентските избори. Бива ли да се продавате, да си отказвате от честта си за едно министерско кресло, а, г-н Димитров?


Не крия, че имах много високо мнение за Вас, затова сега съм силно разочарован. Имам даже чувството, че не е реално това, което сторихте. Сбъднахте мечтите на ченгетата, които мечтаят окончателното погребване на СДС; след тая Ваша стъпка СДС просто вече няма как да оцелее. Явно Ви използват, за да предадете огъня на „седесарската щафета“ на Боко Борисов, на комуто много ще прилегне мантията на спасител на „автентично дясното“; он, милият, неколкократно заяви, че копнее и ламти да присвои „марката СДС“; е, продадохте му я тая марка, но идеята, синята или дясна идея просто няма как да му продадете. Идеите не се продават или купуват, г-н Димитров, щото принадлежат на един друг свят…


Ами това е в основни линии най-важното, което исках все пак да Ви кажа. Забелязах как на пресконференцията с новите си партньори се държахте като порядъчен човек сред подлоги или мръсници – или като дете, което е усетило, че отзад нещо топло и миришещо е изпълнило гащичките му. Вие сте умен човек и не вярвам да не разбирате, че сдружаването на СДС с тая паплач от политически трупове, пък макар и усмихнати, едва ли ще вдигне резултата на кандидата на СДС. Е, знам, тия дни се очаква самият Ахмед Доган да подкрепи „общия кандидат на десницата“, пък, знае ли се, нищо чудно и Боко да се сговори с тоя мутроседесариат, щото, знайно е, мутра с мутра винаги може да се разбере. Ала Вие лично що дирите в тай тайфа, питам аз? А Вие сам питате ли се?!


Ако в една каца мед капне само капчица катран, медът се похабява. Е, това, което сторихте, е равностойно в кацата мед да се сипе, да речем, кофа с лайна. Смятате ли че медът ще оцелее? Едва ли. А общият резултат на един кандидат съвсем не правопропорционален на общата сума от „партиите“, които го подкрепят; обикновената бакалска аритметика в областта на политиката съвсем не важи. Ако симпатизанта на Софиянски, да речем, е, ако има такъв изобщо де, или пък, в крайна сметка, самият Софиянски подкрепи даден кандидат, това автоматично отблъсква от тоя кандидат избирателите като мен, които просто се гнусят да бъдат в обща компания с хора като Софиянски. Мисля, че ме разбирате какво имам предвид. Става нещо като неутрализирането при химическите реакции…


За политика, г-н Димитров – ще завърша това – има един-единствен капитал: достойнството. Загуби ли политикът достойнство си, загубил е всичко. Само недостойни хора подкрепят недостойни политици. Успехът на недостойните, на способните на всякакви мерзости политици е временен. Те в един момент почват да бъдат презирани от всички.


Политиката без морал, без принципи и без ценности, политиката на кръчмарско, на чалга ниво, още по-малко пък мутренския подход в политиката, който се въдвори в българската политика с възцаряването на Боко Борисов, е обречена кауза, е кауза пердута. Е, ще купува Боко гласове за по 20 лева, ще купуват гласове на блуждаещи електорални овчици Вашите нови състоятелни съдружници – това нима ще ви спаси?!


Никой също не може пък да реанимира политически трупове. Медицината не е непреднала толкова. Вие, г-н Димитров, не усещате ли трупен мирис на разложение когато сте до новите си партньори? Не се подвеждайте: мирисът на теменужки и на скъпи парфюми е за да бъде скрита нетърпимата воня на трупно разложение. Жалко за Вас: сдружихте се с такива, че де факто признахте кончината на СДС.


Нима Ви харесва ролята на гробар на СДС, г-н Димитров? А приляга ли Ви?!


Ангел Грънчаров: философ и гражданин, привърженик на идеалното, на моралното начало в българската политика

Иво Беров

Възможно решение : Ако Синята коалиция се разтури, а това май е неизбежно, Костов ще остане с 3 процента подкрепа и ще се оттегли на заден план за да може да се изяви новото поколение в ДСБ, като Костов се изказва само по най-важни въпроси. Новото поколение в СДС биха могли да отхвърлят сегашните водачи и да направят друго, истинско СДС. Тогава двете партии могат истинки да си взаимодействат, да се свързват с граждански сдружения и да направят силна дясна коалиция или партия за следващите избори