неделя, 5 февруари 2012 г.

Позиция на евродепутатите от Синята коалиция Надежда Нейнски и Светослав Малинов относно споразумението ACTA

от Светослав Малинов на 5 февруари 2012 г. в 20:51

Ние сме ЗА защита на авторското право, ние сме ЗА ефективни мерки срещу фалшификатите и премахване на възможностите за ощетяване на творците. Но ние, евродепутатите от Синята коалиция, сме категорично ПРОТИВ един документ, в който тези иначе благородни каузи се ползват като претекст, за да се прокарат спорни практики.

ACTA съдържа твърде обтекаеми формулировки, които дават възможност търговското споразумение да бъде прилагано в много по-широк обхват, отколкото се дискутира в момента. ACTA създава предпоставки да се опасяваме за нарушаване на гражданските права, за свободата на словото, за свободния обмен на информация, за масово наблюдение и налагане на цензура, за контролиране на интернет-потреблението, за злоупотреба с данни, дори за въвличането на интернет-доставчиците в несвойствени за тях действия като превръщането им в частни полицаи и съдии.ACTA не бива да допуска ни най-малка възможност да се превърне в оправдание за поредната форма на полицейщина у нас- он лайн-полицейщината.

Липсата на прозрачност относно мотивите, с които страната ни се присъеди към АСТА, буди истинско недоумение. Смятаме, че да подпишеш подобно споразумение по толкова чувствителна за гражданското общество тема без обществена дискусия, без професионално и експерно мнение, е недопустимо. Това само по себе си вече е ограничаване на гражданските права. От това не следва и не може да се прави политика.Призоваваме управляващите в България да преосмислят позицията си - било чрез оттегляне подписа на правителството, било чрез отхвърляне на ратифицирането в националния парламент.Настояваме управляващите да докажат, че могат да отстояват смислено правата на българското гражданско общество, а не само да го употребяват предизборно.
Харесва ми · · Сподели

Jerry Lee Lewis, Mickey Gilley & Charlie Rich - Medley (1982)