събота, 25 август 2012 г.

ЗДРАВЕЙ И ДОВИЖДАНЕ, НЕАНДЕРТАЛЕЦО МОЙ"-Атанас Ганчев

  ЗДРАВЕЙ И ДОВИЖДАНЕ, НЕАНДЕРТАЛЕЦО МОЙ"
                            "Човек не трябва да обитава блатото,
                            човек трябва да живее на планини"
                                                                      /Фридрих Ницше/

     Финалните думи, последните редове на всяко едно писание, са винаги най-трудните. Но при мен се оказаха най-бързо споходилите ме, макар и да оттекват така болезнено.
     В началото на август, точно в разгара на
горещищите, когато моя Русе биеше всекидневнорекордите по топлик, ме сепна познат глас по джиесема :
    - Наско, чети ли как  описан Оня, как се пържат в Ада останалите?
    - За какво става дума, Васа? Пък и аз, да си призная честно, не ме вълнува змийското гнездо!
    - Едно към едно, всичко е точно, само че картинката е по-лоша и от нашето време.
   Обаждаше се колежка от нашия приятелски кръг, която навремето бе изпортена с норматива, та да се запазят часове за приближена на шефа, а впоследствие и съкратена, макар че Васа бе с Музикална академия,а Лила със средно музикално, но пък бе съпруга на влиятелен и платежоспособен тузар.
     Прочетох сигнала в сайта АНТИКОРУПЦИЯ:
   "  Господа, колективът на СОУ "Васил Левски"-гр.Русе е силно възмутен от действията на директора Галин Ганчев.Скоро господинът сам се номинира за най-добър директор на годината и получи награда. Вероятно за подкрепа е използвал свои хора, като голяма част от колектива не знае за това. Директорът нито веднъж не е дошъл навреме на работа, а все към 11-12 часа на обяд.Използва служебната кола като личен автомобил и злоупотребява със служебното си положение. Толкова малка ли е заплата на Галин Ганчев и има ли достойнство?
    Вторият служебен автомобил също се използва като личен от мъжа на домакинката.Под предлог - проекти разкарва цялото си семейство в чужбина ,като дори си позволи синът му Николай Ганчев да не участва  в НВО,освен български език и математика. Двете счетоводителки незнайно защо участват в проект за дислексията и също ходят с директора на екскурзии в чужбина. Госпожа директоршата, Галина Ганчева е от години назначена за педагогически съветник в училището и съпътства навсякъде мъжа си. Защо да не се разходи с чужди пари? Нейни приятели и роднини са също на различни длъжности в училището. Целият град пазнава училището като Ганчеви.
    Да не говорим за безобразията по приема в училището. Учителите са принудени да вардят по цял ден пред училищата- гнезда за приемане на документи. Учениците - кандидат гимназисти са заплашвани, че няма да си намерят място в града, ако не изберат СОУ"Васил Левски".
    Събират се пари за т.нар. благотворителен концерт. За тяхното използване не се знае нищо. За охрана парите са 2 лева на ученик, като това решение било взето от Училищното настоятелство.
    Наглостта на директора стига дотам, че увеличава парите на новоназначените млади учители, а тези с І и ІІ клас квалификация са унижавани, без да им се даде нужното трудово възнаграждение. Всичко това е представено под формата, че парите за квалификации са включени в заплатата. Да не говорим, че липсва прозрачност за заплатите. Зя едно работно място се иска подкуп от 3000 лева.Всичко това не може да се дакяже, докато не се назначи умишлена проверка.
   Тази година никой не получи възнаграждение за 24 май, а миналата година за работно облекло, с обяснението, че парите са отишли за аулата, която се строи. А какво става с парите от СБКО. Не е отразен на нито един фиш колко пари се вземат от СБКО. Годишният съвет се провежда извън града и е задължителен. Иначе неявилият се учител е принуден да си взема болничен. Обяснението е, че колективът е решил така, тъй като е известно, че на Общо събрание се решава, как ще се използват средствата. Несъгласните не могат да се противят. Те са застявени да правят това, което заповядва директорът.
     Директорът от години не взема часовете, които са му норматив, а използва колеги, които не смеят да се оплачат, от страх за работното си място. Съ ответно няма и материално възнаграждение.Само не е ясно как се приема всичко това в образеца, който се приема в началото на учебната година.
    Всеизвестно е, че Галин Ганчев е сменил много партии , като се започне от БКП  и се стигне до коалицията
"Приста"........" Сигналът, анонимен от 26.06.т.г. приключва тук.../ Е, вече е баш гражданин, при Меглена Кунева е "правнукът" на Венета Ботева, пардон на Големанов./
    След седмица, който оцелял от колегите пред пенсия, ще се опита да устиска, ако не го бастисат по бързата процедура на ранното учителско пенсиониране.
     А нашият герой, наред с достойнството на "достойния българин" и баш директорството, ще отбележи и свой личен рекорд в историята на "Свети Георгиевското учителство":двадесет и четири години баш бабаитлък.
     Моя милост чака контролата на пенсионното в Русе, та белким се види с пенсията, която му се полага.
     Е, на това му се вика:
     Българско училище,
     българска му работа!
     Довиждане, неандерталецо мой и никога срещи пред "Кауфланд"!