сряда, 14 декември 2011 г.

Октопод октопод съди-автор Иво Беров



Защо ли започва делото срещу така наречения „Октопод” ? Ами много просто.

Защото не започва делото „ Мафия”, „Амфетамин”, „ Наркодилър, „ Бирата”, „Приятелите на Йосич” и „ Убийци чрез разрив на сърцето”.

Защото ако беше станал политик, Алексей Петров без никакво съмнение щеше да заведе дела срещу Бойко Борисов с такива или подобни наименования.

И щеше да ги спечели.

Както Бойко Борисов ще спечели делата срещу Алексей Петров.

То не че Алексей Петров не пожела да стане политик.

Пожела. Ама закъсня. Бойко Борисов го изпревари. А и, честно казано Алексей Петров е по-отблъскващ от Бойко Борисов. Поне за мъжете. А може би и за някои жени. Но за тях не може да се твърди със сигурност. Те са несигурни и променчиви създания. Не се знае, например, кое точно звание, коя точно длъжност или обществена изява за тях е напоена с повече сексуално очарование. Дали да си председател на народното събрание е по-възбуждащо от това да си вицепрезидент на страната? А двете длъжности поотделно равняват ли се на едно появяване при Слави Трифонов ? Загадка на женските вселени…

А защо все пак Бойко Борисов ще спечели делата срещу Алексей Петров ?

О, не защото лицето Петров наистина е престъпник.

В България това, че наистина да си престъпник, въобще не означава, че ще те осъдят. В страната на обратностите по-вероятно е обратното – да не те осъдят.

Ето, на празника на Тошо Тошев по случай откриването на новите му вестници се събраха всичките кръстници на българския престъпен свят, пък нито имаше вой на сирени, нито арести, нито задържани, нито викове „ на колене, ти си абсолютен престъпник”. Имаше наздравици и благопожелания.

Може би защото органите на реда не могат да направят разлика между българското висше общество и тарторите на подземния свят ? Или пък между тях и своите началници.

При всички случаи Алексей Петров ще загуби и ще бъде осъден, защото на страната на неговия съперник Бойко е цялата държавна машина.

Колкото и да се пъне това лице / Петров/ , каквито и връзки, вестници и приятели да има, каквито и пари да извади, той не може да се мери с всичката полиция /една от най-големите в Европа спрямо населението/, с всичкия държавен бюджет и с всичките държавни служби на другото лице / Борисов/.

Ама съдът бил независим ?

Да, вярно е, че е бил независим.

Някога. Някъде.

Тук и сега той няма да посмее да се направи на независим. Бойко ще му намери колая. Ще му намери цаката. Ще му види сметката. Подкрепен от съвкупното българско природонаселение, което няма да търпи „той да ги хваща, пък те да го пускат”

Така че няма начин единият октопод да не осъди другия.

То нали затова хората избраха човек от подземния свят. Като знае похватите му да го подхване и да го напъха по затворите.

А после природонаселението ще си избере друг октопод от подземния свят, та да вкара тоя по затворите.

И ще се получи „ Октопод октопод съди и октопод во веки стои”. /На власт, разбира се/ . Библейско се получава някак. Цицероновско. Катоновско. Ама без Катон, който да рече „ Октоподо деленда ест ”. И Цицерон да рече: „ Докога, О Каталина, или който и да си там, ще злоупотребяваш с нашето търпение”

И без простодушното дете с неговото : „ Тате бе, а Бойко кога ще го съдят ?…” – пляс един шамар !

И без Явор Дачков. Защото няма медиите на единия октопод да съществуват редом с медиите на другия.

И тогава ще се разбере, че укорите срещу Явор Дачков са били не съвсем премерени и не дотам справедливи.

Защото в България можеш да разкриеш далаверите на един октопод само чрез медиите на друг октопода. В „градината на октоподите” / песен на Бийтълс/ свободни медии няма.

Разобличения срещу сегашната власт дойдоха от медиите на Алексей Петров, не от опозицията или от липсващите свободни медии. /И от тайните доклади на американския посланик дойдоха, ама тайни доклади всеки ден не се печатат./

И в тоя смисъл „октоподът” ще липсва на обществото ни.

Този октопод

А другият ще се вихри безнаказано. Без съперници. Без войни и битки. Без разобличения. И най-вече без зрелища.

А това вече не е държавническо.