събота, 31 декември 2011 г.

Обичам музиката и още нещо… » Bond-Fuego

Обичам музиката и още нещо… » Bond-Fuego

Унгарският парламент обяви социалистите за отговорни за комунистическите престъпления

Партията Фидес на премиера консерватор Виктор Орбан прокара днес в унгарския парламент промени в конституцията, според които социалистическата партия ще отговаря със задна дата за престъпления, извършени от бившата комунистическа партия, от която произхожда, предаде Франс прес.

От 1 януари 2012 г., когато влиза в сила новата конституция, Унгарската социалистическа партия (печелила изборите през 1994, 2002 и 2006 г.), като законен приемник на комунистите, ще бъде смятана за виновна за престъпленията, извършени по време на комунистическия режим, гласи новият конституционен закон, приет благодарение на мнозинството от две трети на Фидес в парламента.

Според новия закон пенсиите на все още живите бивши комунистически ръководители могат да бъдат намалени и дори отнети.

В списъка на престъпленията на комунистическия режим фигурират "унищожаването със съветска помощ на младата унгарска демокрация в края на Втората световна война, убийствата на мирни граждани, задлъжняването на страната, принудителния труд и издевателствата над цивилни, дискриминацията според произхода, религиозните и политически възгледи, и шпионирането на личния живот на хората".

Социалистическата партия и нейният предшественик - комунистическата партия - са смятани за отговорни и за провала на въстанието от 1956 г. и последвалия терор.

Социалистическата партия е наречена "престъпна организация", чиито ръководители "носят отговорност, която няма да се изличи никога. Като наследник на комунистите социалистическата партия споделя тази отговорност заради личните връзки, осигурили приемствеността между двете формации", се казва в новата конституция.

В знак на несъгласие с приетите текстове, депутатите от социалистическата и от зелената либерална партия не участваха в днешното парламентарно заседание.

По ирония на съдбата много от бившите кадри на комунистическата партия днес членуват във Фидес. Сред тях са двама бивши членове на Централния комитет на партията - Матяш
Сюрьош и Имре Пожгаи, които днес бяха почетни гости на Фидес в парламента.

Добави в Svejo