четвъртък, 22 септември 2011 г.

Шуми Марица



По повод Независимостта на България

Край Босфора шум се вдига



По повод Независимостта на България

Държавният архив издаде втори сборник за въоръжената съпротива срещу комунизма – горяните

Държавният архив издаде втори сборник за въоръжената съпротива срещу комунизма – горяните
Рубрики - Архиви
Написано от Христо Христов
Петък, 16 Септември 2011 18:5


[Бившият зам.-председател на парламента Атанас Железчев (вляво), Екатерина Бончева, член на комисията по досиетата и председателят на Държавна агенция Архиви Мартин Иванов разговарят на премиерата на сборника | Фотограф: Христо Христов.]
Бившият зам.-председател на парламента Атанас Железчев (вляво), Екатерина Бончева, член на комисията по досиетата и председателят на Държавна агенция Архиви Мартин Иванов разговарят на премиерата на сборника | Фотограф: Христо Христов.
Премиерата на 2 том на документалния сборник „Горяните” (1949-1956) се състоя днес в Държавна агенция „Архиви” (ДАА) в столицата.
Тя беше открита от председателя на ДАА Мартин Иванов и на нея присъстваха бивши и настоящи депутати, репресирани от комунистическия режим, общественици, изследователи и журналисти.
Сборникът е събрал в 630 страници 172 документа от периода 1949-1956 г., които разкриват истината за най-продължителната въоръжена съпротива срещу комунизма в Източния блок – тази на Горянското движение в България срещу режима на БКП.
В изданието са включени непубликувани свидетелства за съпротивата срещу наложения в България след 1944 г. социален и политически модел на управление – доклади, рапорти и справки на сътрудници на Държавна сигурност, протоколи от разпити на задържаните, текстове от следствени и съдебни дела, съхранявани в архива на МВР, Държавния военноисторически архив и Централния държавен архив.
Документите съдържат сведения за размаха на горянското движение, за неговия характер, програмни цели, въоръжение и тактика.
В изданието тематично са представени прояви на недоволство сред българското население от действията на правителството след 1949 г.; данни за нелегалните организации и горянски групи в Пазарджишко, Ямболско, Старозагорско, Сливенско, Поповско, Русенско, Пловдивско, Казанлъшко и Самоковско; свидетелства за съществуването на малки нелегални въоръжени групи и самостоятелно действащи горяни; материали за ликвидирането на нелегалната горянска съпротива.
По думите на Нели Грозева от ДАА, архивните материали разкриват не само голямата подкрепа, която горяните са имали в обществото, но и огромния репресивен апарат, създаден от Държавна сигурност за ликвидирането на движението.

[Двата сборника за горяните на ДАА съдържат най-важните документи за въоръжената съпротива срещу комунизма в България | Фотограф: Христо Христов.]
Двата сборника за горяните на ДАА съдържат най-важните документи за въоръжената съпротива срещу комунизма в България | Фотограф: Христо Христов.
„Светът знае за бунтовете в ГДР през 1953 г., за унгарската революция през 1956 г., за Пражката пролет през 1980 г. и за полската съпротива на „Солидарност” срещу комунизма, но нищо не знае за българското горянско движение”, отбеляза Грозева.
Целта на сборника е именно да се популяризира в българското общество и извън пределите на страната една от най-ярките съпротиви срещу комунизма в България.
Председателят на ДАА Мартин Иванов подчерта, че сборникът се издава с подкрепата на починалия в края на юли тази година Дими Паница.
Амбицията на Държавна агенция „Архиви” е документите за горяните да бъдат качени в интернет, за да може да достигнат до повече хора и до по-младите поколения.
Паралелно с премиерата на 2 том на сборника в изложбената зала на ДАА на ул. „Московска” 5 в столицата беше открита и изложба "Лицата на Горянското движение" - портрети, нарисувани от художника и бивш лагерист от Белене Костадин Събев. Изложбата вече е била в Кюстендил, Благоевград, Перник, Сливен, Стара Загора и в Нов български университет в София.
Очаквайте в сайта Държавна сигурност.com фотогалерия „Лицата на Горянското движение” и историята на техния автор – Костадин Събев.