четвъртък, 10 ноември 2011 г.

Г-н Борисов,махнете го!-репортаж на Славомир Генчев

Това бе призивът, който снощи стотици АНТИСТЕНИСТИ демократи отправиха към премиера Бойко Борисов, разполагащ с цялата власт и в състояние да го направи - да бъде преместен на подходящо място позорният паметник на съветската армия, окупирала България през септември 1944 г. и позволила на шайка български комунисти да завземат властта за период от 45 години, които всъщност са ...67 - ясно защо....
Снощното събитие бе посветено на годишнината от събарянето на Берлинската стена, което се отбелязва официално под някаква форма в цяла Европа - с изключение на България, неизвестно защо.
Проямвата бе организирана от неуморната и упорита Инициативна група за демонтиране и преместване някъде другаде на ПСА от центъра на София - столица на държава, член на НАТО и ЕС.
Затова и мотото, под което премина проявата, бе

Стената падна - паметникът си стои

Както и миналата година, когато годишнината бе отбелязана за първи път тук на същата дата, водещ бе певецът и член на инициативната група Стоян Михалев.

Припомняйки целта на инициативата и смисъла от провеждането именно на това място на празничен концерт, водещият не пропусна да иронизира безуспешния опит за изстрелване предната вечер (на 8 номеври) от космодрума в Байконур на руска ракета, която щеше да носи на борда си български измервателен уред. (Впрочем, в разгара на празника една от атракциите бе "изстрелването" на обикновен малък балон от вида на топловъздушните балони, който бързо се издигна над главите на множеството и благополучно отлетя по посока на Борисовата градина).
Първи в концерта се изявиха музикантите от

симпатичната група "Тетрис",

които изпълниха хитови парчета от филми и компютърни игри и други популярни песни.

След това думата бе дадена на журналиста Иво Инджев, който показа на присъстващите оригинално парче от Берлинската стена, което говореше достатъчно красноречиво и без думи на фона на нашенската Берлинска стена - паметника на окупатора.

На голям екран през цялата вечер се прожектираха кадри от предишните инициативи на групата, а също и моменти от речта на
американския президент Роналд Рейгън

пред Бранденбургската врата, в която главният "виновник" за рухването на съветския съюз и на комунизма като цяло призовава съветския лидер Михаил Горбачов да премахне "тази стена".
Именно този призив Иво Инджев перифразира и по негово предложение всички присъстващи многократно извикаха, за да бъде чуто:
- Г-н Борисов, махнете го!

Иво показа на екрана и какво представлява паметникът на съветската армия в Берлин, който комунистите непрекъснато сочат като аргумент в полза на "нашия" паметник.
Мнозина всъщност снощи за пръв път видяха берлинския монумент. Преди всичко, на него няма войник с пушка или шмайзер в ръка; освен това паметникът е издигнат върху костница, в която са положение тленните останки на загинали руски бойци. Така или иначе, за него има оправдание да стои там: в Германия в края на краищата действителноса се водели тежки сражения и са се пролели реки от руска кръв.
Германия наистина е била освободена от нацизма, макар че източната й част попада в лапите на комунизма и издигането на Берлинската стена е ярко доказателство за "любовта" на хората към комунистическата система.
За "нашия" ПСА обаче оправдание да стърчи тук няма, колкото и да се напъват комунистите да докарат вода от 99 дерета, за да докажат обратното. Нито война е водена на българска територия, нито руснак е загинал тук в битка (освен с българската ракия), нито нищо.
Опитът да се издокара този ПСА

общоевропейски - не само български - символ на победата

над нацизма (и такава теза развиват в безсилието си да се аргументират пазителите на ПСА) е също несъстоятелен, защото в такъв случай до него трябва да бъде издигнат и паметник на британската армия, която се бие две години срещу Хитлер, снабдяван междувременно от тов. Сталин с объжие и боеприпаси по пакта Рибентроп-Молотов.
Този фашизоиден паметник всъщност е издигнат за сплашване и в отговор на една акция на горяните в Сливенския край, при която стотина от тях разиграват многочислена армия от милиционери и жандармеристи. След разгрома на горянския отряд позеленелият от яд и от страх пред Сталин Вълко Червенков се разпорежда веднага да започне изпълнението на вече готовия проект на ПСА, и то в гигантския му варинат (защото е имало друг, доста по-малък в сравение с днешното чудовище).

Плакат на участник в снощната проява, според който по-правилно би било "бащата на народите" да бъде поставен на мястото на воийника с шпагина (за фигурата на когото, впрочем, е позирал цирков атлет...)

Други плакати от съпътстващата проявата изложба

Въпреки че ПСА загрозява (в смисъл и на застрашава, ако вникнем в семантиката на думата) не само София, но и демонстрира руското политическо и икономическо присъствие у нас (мощната Пета колона на Русия в България безсрамно обслужва нейните груби медведско-путиновски интереси),
целта на концерта бе основно забавлението.
Затова много уместно прозвуча едно необикновено и свежо пародийно изпълнение на тромбон и перкусии на руския химн и на други (доколкото можах да ги позная) руски частушки.
Кратко обръщение направи и кандидатът за кмет на София от десницата Прошко Прошков, в чиято предизборна порграма бе включено и премахването на ПСА. Г-н Прошков изрази съмнение, че днешното ръководство на София и страната ще реши този проблем положително.
Марта Георгиева от ДСБ - Средец, и нейните колеги Нина Денева и Христо Петков изиграха забавен скеч, при който селянка със сърп и работник с чук представят емблемата ан Мосфил, но след фин удар с американски надуваем чук рухват на земята - символ на победата на САЩ над Империята на злото. (Този скеч предшестваше прожекцията на откъси от филма "Горяни".)
Впрочем, нуждата да се знае добре историята от младите поколения е вопиюща.

Защо не се изучава история на комунизма

и причинените от него злини в училище? Ами защото злосторниците още дърпат конците в тази страна, пазени от могъщия руски медвед Путин. Не е странно тогава, че някои деца, запитани какво представлява ПСА, отговарят, че се отнасял за освобождението на България от... турско робство! Е да, робство е, но не турско, а руско...

Показани бяха също така моменти от документалния филм "Горяни" на режисьора Атанас Киряков, който също присъстваше на събитието. Впечатляващ е финалът на филма:

той завършва с взривяването на ПСА

като символ на комунистическото Зло, насилствено донесено тук от червената армия и "успешно" приложено от продажните български комунисти на българска земя. "Комунизмът опустоши душите на хората", както изтъкна един от малцината останали живи горяни.

След това концертът продължи с изпъления на Васко Кръпката и "Подуене блус бенд". В концерта се включи и блус и рок ветеранът Камен Кацата, който изненада всички с брилянтно изпъление на популярната сред германските войници през ВСВ любовна немска балада "Лили Марлен", превърната от пропагандата в неофициален нацистки химн.

Изобщо, получи се хубаво тържество, но жалко, че в основите на символа на остатъчното Зло. Бих се пошегувал обаче, че всяко зло е за добро и в този случай. Защото, полагайки много грижи за ПСА, дейците на Петата колона на Русия у нас го осветяват вечер с мощни прожектори от четири му страни. Ако не бяха те, щяхме да разчитаме само на лунната светлина (организаторите, впрочем, специално за събитието бяха уредили топло време и пълнолуние ;))) и на бенгалските огньове, които пръскаха светлик през цялата вечер.

Понеже и с възрастта на участниците в инициативата за демонтаж и преместване на ПСА доста се спекулира, нека се знае, че инициаторите са съвсем млади хора, които финансират и осъществяват всяка проява със собствени сили и средства.
Едва снощи за пръв път се престрашиха (или пресрамиха), та поставиха кутия за дарения, за да се посъберат поне малко пари за следващата проява.
Кога ще бъде тя - очаквайте информация по-късно...

Заб.Сбирката е проведена на 09.11.2011 г.пред МОЧА/ПСА/ в София

§ 22 след 22 години или за едно кучешко лайно и бъдещето на "автентичната" десница-Радан Кънев

На 23 октомври, на улица Парчевич пред 127-о училище (на една пряка от мястото, където посрещнах 10.11.1989г.), настъпих едно доста прясно и миризливо кучешко лайно. Извинете за израза, но тъй като всички го използваме в ежедневието си, а това е само дневник, реших, че не е нужно да се изразявам евфемистично (но ако предпочитате да го четете "екскремент", това си е ваше право).

Казах си - дано е на късмет, и се запътих да гласувам, а после да пиша жалби в щаба на Прошко. (Гласувах, както и 90% от познатите и приятелите ми, за на пръв поглед странната двойка Прошков/Кунева, но това е съвсем отделен разговор. И двамата бяха трети по проучвания, "късмет" значеше да имам ЗА, а не ПРОТИВ кого да гласувам на втори тур. Да вземам решения на 30 октомври, насочени към бъдещето, а не към миналото. Но и това е друг разговор.)

В ранния следобед, след втората порция екзит-полове, всички в щаба на Прошко вече знаехме, че работата не опира до късмета. Не опира до настъпване на лайна, плюене против уроки, фърляне на боб и леене на куршум, нито до мантри, чакри, аури, нумерология, звездни констелации

Най-вече - не опира до мантрата за "автентичната десница", която е все онеправдана и атмосферното налягане е попречило на избирателите ѝ да стигнат до урните или Ахмед Доган в село Кочан ги е изработил да гласуват за други, не-дотам-автентични-десни. И оттам - надеждата, че следващият път "ще се получи", хората ще се събудят, ще видят кой е достатъчно автентичен и пр. и пр. Вижда се, че това е заблуда, и аз - като представител на ръководството на ДСБ - съм също отговорен за тази заблуда.

Проблемът, пред който сме изправени, изглежда много по-сложен:

За 22 години, поради недостатъчния напредък на страната, и поради продължаващата зловредна и дори пагубна роля на БСП за тази липса на напредък, "автентичен десен" за повече от милион българи е този, който бие БСП на избори. Който твърди, че е по-автентичен и пада от БСП (и не само от тях), рискува да бъде автентично смешен.

А защо §22? Защото партия ГЕРБ печели избори срещу БСП с методите, заради които от 22 години искаме БКП да я няма на власт. Защото партия ГЕРБ е създадена върху организационната структура на МВР - най-нереформираната институция в страната, която дърпа промяната назад и съхранява и развива връзки, канали, мрежи на влияние от преди '89 година. Защото партия ГЕРБ упорито налага един икономически модел на зависимост и контрол от страна на властта, с който се опитваме да скъсаме 22 години. Защото партия ГЕРБ възстановява модела на управление на едноличната безпросветност, антиподбора на кадри, властта на арогантната неграмотност и кухите лозУнги (днес - с "проевропейска насоченост").

Автентичен десен изглежда е този, който - за да не допусне БСП до властта - поддържа всичко, което властта на БКП беше в миналото. И всички последици няма да закъснеят - всички пороци на късния соц. се развиват и възпроизвеждат - привилегии, демотивация на работещите, липса на инициатива, обществена склероза.

Тази ситуация е изключително трудна. Алтернативата между БКП и "дясната" партия ГЕРБ, която имитира управленските похвати на БКП и използва нейните мрежи за влияние - непоносима. Прочее, в момента пред демократите и реформаторите в България няма чист верен ход, няма ход, който води към политическа победа. (Минаха 4 години от предишната ми статия на същата тема, и за съжаление съм бил твърде, твърде прав....)

Има обаче възможност за изоставяне на мантрите и претенциите за автентичност и кухите десни заклинания и упорито изграждане на сериозна алтернатива на всичко, което днешното управление представлява в сферата на сигурността, образованието, социалното дело, икономиката, човешките права, културата.

Как?

Очевидно това няма лесен отговор, но е и единственият политически въпрос, който ме интересува и ще ме интересува в близките месеци и години. За него ще пиша, за него ще работя, надявам се, че това се отнася и за цялата партия ДСБ.

Ако някой смята да чака хората да се убедят, че ГЕРБ "не са десни" и да се върнат при "по-автентичните", мога да му покажа къде има лайна за настъпване.