петък, 23 септември 2011 г.

Костов: Управлението на ГЕРБ води до безобразия

Костов: Управлението на ГЕРБ води до безобразия
ДСБ ще бъдат верни на своята политическа почтеност и ще подкрепят Румен Христов и Емануил Йорданов
Огорчен или не - ще си свърша работата, за националната кампания ДСБ ще бъдат верни на своята политическа почтеност и ще подкрепят спечелилия предварителните избори в Синята коалиция кандидат Румен Христов и неговия подгласник - Емануил Йорданов.
Това каза в интервю за БТА лидерът на ДСБ Иван Костов.
Румен Христов, Емануил Йорданов и претендентът на десните за кмет на София Прошко Прошков, според лидера на ДСБ обаче, трябва да изяснят политическата си основа, от името на която искат доверието на избирателите.
Ако тръгнем по линията на огорчението, Костов споделя, че най-голямото му огорчение са българските медиите преди години. Сега обаче, вярва той, те са се променили и не се хващат на компроматни атаки, а проверяват нещата и търсят отговори от тези, които говорят.
Лидерът на ДСБ се опасява от огромни манипулации на изборите и твърди, че има доказателства за такива от страна на ГЕРБ. Очаквам арогантно и мутренско поведение, заявява той и се надява Синята коалиция да стане необходим фактор за управлението на София.
Иван Костов разчита още ДПС да няма решаващата дума на президентския вот, защото, ако е така, този мит ще се превърне в доказана реалност за целия преход. Дали след изборите ще се запази Синята коалиция, зависи от партиите в нея - СДС и ДСБ, посочва Иван Костов.
Според него 10 години са неестествено много т.нар. автентична десница да бъде в опозиция. Костов предупреждава, че е твърде опасно, ако ГЕРБ вземат цялата власт в държавата.
Г-н Костов, как десният избирател отива на тези избори? Очаквате ли той да е активен?
За националната кампания ДСБ ще бъдат верни на своята политическа почтеност и ще подкрепят спечелилия предварителните избори в Синята коалиция кандидат Румен Христов и неговия подгласник - Емануил Йорданов.
Не очаквате ли избирателите да се объркат заради новата ситуация вдясно?
Това е въпрос на местните кампании. Нашата задача е да убедим избирателя, че ДСБ стои зад Синята коалиция. Имаме 130 регистрирани сини коалиции в страната, където ще гласуват около 80 процента от хората. Надяваме се, че Румен Христов и Емануил Йорданов ще подкрепят точно кампанията на Синята коалиция по места.
Как, според Вас, ще се представи президентската двойка Румен Христов-Емануил Йорданов, както и кандидатът за кмет на София Прошко Прошков?
Те трябва да решат проблемите с изясняване на политическата си основа. Т.е. от името на какво претендират за вота на избирателите. Аз им пожелавам да го направят успешно и убедително.
Вие чувствате ли се разочарован от действията на СДС, от това, че прие коалиция с Евгений Бакърджиев и Стефан Софиянски? Не е ли опит да бъдете отстранен от политиката или държан по-настрана?
В тази ситуация моите лични изживявания нямат значение. Важно е какво ще направят Демократи за силна България от политическа гледна точка. Аз персонално изцяло съм посветил живота си на точно тази дясна политика. Пред нея все още е пълно с препятствия и предизвикателства. Важното е, че ще спазим политическата почтеност - ще работим за успеха на кандидатите на Синята коалиция. Огорчен-неогорчен - ще си свърша работата, не съм огорчен.
Питам Ви, защото имаше предварителни избори между кандидатите на СДС и ДСБ, имаше споразумение, нагласата беше съвсем друга.
Ако тръгнем по линията на огорчението, най-голямото ми огорчение са българските медии преди години.
Защо, не Ви разбираме ли?
Защото говорим за огорчение. Вярвам, че сега медиите са по-зрели, че търсят доказателства, че не се хващат на компроматни атаки, опитват се да си обяснят нещата и търсят отговорност от хората, които говорят. Нещо, което не правеха много години наред след 2001 г. Всеки има право да проявява слабост на определени етапи, след това да я превъзмогва, да се развива. Убеден съм, че СДС ще намери
верните решения, както по време на тази кампания - Румен Христов и Мартин Димитров ме увериха, че ще застанат зад нашите кандидати и няма да правят кампания на чужди кандидати. Очаквам както по време на кампанията, така и след нея, СДС да намери верния път и тогава Вашите опасения ще получат естествен отговор или пък потвърждение.
Предрешен ли е изходът от предстоящата битка за държавен глава?
Не! Не искам да коментирам кампанията на кандидати, зад които не стои ДСБ, а други политически сили.
Очаквате ли да има промяна в политическото съотношение в Столичния общински съвет след изборите? Според някои партийни централи в него ще има представители на 4 сили - ГЕРБ, БСП, Синята коалиция и РЗС.
Не мога да коментирам такива прогнози. С тези неща у нас много се манипулира. Очаквам в Столична община Синята коалиция да стане абсолютно необходим елемент за управлението й.
Опасявате ли се от манипулации на изборите?
Не само се опасявам, но имам доказателства. Карам хората, но те са много наплашени, да кажат как са били принудени да се откажат да се кандидатират. Има общини, в които наши кандидати се отказаха да участват във вота, притиснати от ГЕРБ. Страхът е много голям. Някои проявяват смелост и огласяват фактите, но повечето се плашат. Предвиждам манипулации, арогантно и мутренско поведение на изборите. В ГЕРБ има хора, които и в момента го правят.
Имате ли програма максимум за местния вот?
Да, спечелване на областни кметове.
Дали ще бъде решаваща отново ролята на ДПС на този вот? Синята коалиция иска ли подкрепата на Ахмед Доган?
Това е въпрос на г-н Бойко Борисов, но той не е отправен към мен, защото ДСБ не са участвали в регистрацията на десния кандидат за държавен глава. Все пак ми се иска ДПС да няма решаващата дума на тези президентски избори, защото този мит ще се превърне в доказана реалност поне за целия преход.
Опасно ли е, ако ГЕРБ вземат цялата власт в държавата?
Да, много е опасно. Ще доведе до безобразия от най-големи мащаби.
Ще доведе ли до тоталитарно управление?
Музеят на социалистическото изкуство какво е, честването на Тодор Живков - какво е? Това не са ли сенките от тоталитарното минало!
Трябва ли да бъде запазена Синята коалиция и какво ще стане с нея след изборите?
Синята коалиция зависи от партиите в нея - СДС и ДСБ. ДСБ е опора на тази коалиция. Преди регистрациите избирателите бяха много мотивирани.
Не са ли много 10 години т.нар автентична десница у нас да бъде в опозиция?
Неестествено е това положение. Огромна заслуга за това има управляващата ГЕРБ, защото направи правителство на малцинството, купи си депутати и управлява с тях под формата на политическа коалиция с т.нар. независими народни представители.
Все пак защо 10 години хората не искат старата десница обратно в управлението?
Вотът на хората няколко пъти беше подменен. Първо от Симеон Сакскобургготски, който трябваше да направи коалиция със СДС, за да продължи реформите. Той обаче се съюзи с Ахмед Доган. Втората подмяна я направи пак НДСВ в Народното събрание, изигравайки ролята на алтернатива на БСП, каквато всъщност не беше, и управлява заедно със социалистическата партия, вместо да използва момента, когато можеше да свали правителството на Сергей Станишев. Т.е. на няколко пъти имаме подмяна на вота. Но най-грубата е на Бойко Борисов.
Синята коалиция, автентичните десни, са държани настрана от управлението на държавата чрез последователни манипулации в политическия театър. Няма по-естествено, когато твърдиш, че си десен, няма нещо по-естествено за теб от това да правиш реформи с тези, които са ги започнали и са сестрински партии - защо не управляваш със сестринските си партии, а с "Атака". Хората очакваха да ни видят в управлението, но вотът им беше подменен.
Автор:
Видка Атанасова